AKIKRE BÜSZKÉK VAGYUNK

Rovatunk prevenció vonalon válik érdekessé. Cégünk jutalmazza az egészséges életmódot folytatókat, hiszen a védelem díjának kialakításakor figyelembe vesszük, hogy a biztosított dohányzó, vagy nem dohányzó, végez-e valamilyen mozgásformát rendszeresen. A gyakorlatban ez azt jelenti, hogy a kockázati életbiztosítás megkötésekor a kockázat elbírálás során egy egészségi kérdőívet kell kitölteni, illetve a biztosított egy orvosi viszsgálaton is átesik. Amennyiben törekszik az egészséges életmód folytatására és bizonyítottan nem dohányzó ( kifejezetten erre irányuló vizsgálat is történik), ugyanakkora havi díj befizetése mellett nagyobb védelmet kap.

Fehér Balázsné (Sáfrány Margit)

"72 éves nyugdíjas vagyok, Buczkóné Fehér Rita nagymamája. 2006-ban kezdődött a kálváriám. Addig semmi bajom sem volt. Évtizedekig tartó masszív dohányzás után leszoktam a cigarettáról az unokám kívánságára. Ritát mi neveltük és a szobánkat csak egy fal választotta el egymástól. Rengeteget könyörgött, hogy szokjak le, mert nagyon csúnyán köhögtem, sokszor majdnem megfulladtam, amíg az aznapi első szál cigarettát el nem szívtam. Végül beadtam a derekam és leszoktam a dohányzásról. Ezt követően ment minden a szokott kerékvágásban. Legalább is én azt hittem. Észre sem vettem, hogy mennyit eszek csak egyszer azon kaptam magam, hogy a ruháim már nem jönnek rám, ruhatárat kell cserélnem. A felszedett kilók láttán a háziorvosom is elámult, ezért elküldött pajzsmirigy vizsgálatra.
 
Kiderült, hogy pajzsmirigy problémám van. Nagyszerű. Megvan az ok, ezért aztán továbbra sem figyeltem oda táplálkozási szokásaimra, hiszen a "betegség miatt hízom".
 

Az egyre gyarapodó túlsúlyommal jött a magas vérnyomás (ami addig pont ellenkezőleg, alacsony volt....) Ez akkor derült ki, amikor az üzemorvosomhoz kellett mennem egy rutin vizsgálatra. Ő kérdezte meg, hogy mióta magas a vérnyomásom, amin én nagyon megdöbbentem.... nem akartam hinni a fülemnek. De az üzemorvos közölte, hogy bizony magas. Emiatt 2007-től vérnyomás csökkentő gyógyszert kellett szednem.

2007. júliusában ismét orvoshoz fordultam, mert a nyílt utcán elájultam kerékpározás közben. Ekkor az unokám nagyon leszidott - már 2006-ban egy enyhe vérzéssel kezdődően folyamatos rosszullétek jelentkeztek -, így jobbnak láttam alávetni magam a kivizsgálásnak. Szolnokon a Hetényi Géza Kórházban vettek mintát egy szövettani vizsgálathoz, melynek eredményét 10 nap múlva kaptam meg. A diagnózis: MÉHNYAK RÁK

Először el sem akartam hinni, hogy ez velem történik... nagyon kiborultam. A családomtól rengeteg vigasztalást és támogatást kaptam. Ennek ellenére én elkönyveltem magamnak, hogy meg fogok halni.... búcsúzni kezdtem. Ritának az unokámnak mondtam, hogy beletörődtem a dologba, már nem bánom. A dolgomat elvégeztem, hiszen akkor már dolgozó fiatal felnőtt volt, önálló keresett és az édesapjának is sikerült végre szerető feleséget találnia. Rita persze megint leszidott: " Meg ne halljak ilyet! Tűzzél ki magadnak célokat, amiért érdemes küzdeni" - mondta. Mosolyogva közöltem, hogy akkor megvárom a dédunokámat. "Na, ezt már szeretem"- helyeselt.

Ha nem lett volna elég a bajom, közben folyamatosan híztam, míg végül a túlsúlyomnak köszönhetően cukorbeteg is lettem. Jött az újabb ruhatár csere...

A méhnyak rák miatt beutaltak Szegedre, ahol ismét pánikba estem, mert közölték, hogy nem vagyok műthető, ezért sugárkezelést fogok kapni. A konzultáció után kiültem a kórház folyosólyára és sírni kezdtem. Mondtam, hogy én inkább hazamegyek. Szerencsémre az ápolók nagyon aranyosak voltak... odajöttek hozzám és vigasztaltak, lelket öntöttek belém. Elmondták, hogy 90 éves betegük is van, nehogy már megfutamodjak. Kaptam 5 belső- és 28 külső sugárkezelést, valamint előírtak 5 kemoterápiás kezelést. Azonban a fehérvérsejtjeim száma lement 1,2 millió/ml értékre, viszont a kezelést csak 4 millió felett adhatják. Ezért csak az első három kezelést kaptam meg teljesen, a negyediknek csak a 3/4-ét kaptam meg és az ötödiket már el sem kezdték. 2007. november 15-én hagytam el végleg a Szegedi Klinikát és nagy tisztelettel gondolok az onkológusra és az ápolókra. Nagyon kedvesek és segítőkészek voltak.  1 hónap múlva vissza kellett mennem kontroll vizsgálatra, mely pozitív eredményt hozott. Ezt követően 3 havonta kellett jelentkeznem, most pedig már csak évente kell részt vennem a kontroll vizsgálaton. Jelenleg tünetmentes vagyok.

Amikor nyugdíjba mentem 65 kg volt a súlyom. Miután már nem dolgoztam, a napjaim úgy teltek, hogy elvégeztem egy kis házimunkát, majd lefeküdtem a televízió elé és azt néztem nap hosszat. miután megtanultam kezelni a számítógépet, felváltva feküdtem a TV előtt és ültem a számítógép előtt és persze ettem folyamatosan. Rita folyamatosan könyörgött, hogy figyeljek oda magamra, mert ennek így nem lesz jó vége, de nem hallgattam rá....

Azon kaptam magam, hogy a mérleg már 103 kg-t mutat. De még ekkor is úgy gondoltam, hogy majd én tudom mit kell csinálni. Káposzta kapszulát kezdtem szedni. Örültem mert le is fogytam a kapszulák segítségével 7 kg-t. A boldogság nem tartott sokáig, mert hamar vissza is szaladt az a 7 kg. 2015. júliusában már ott tartottam, hogy a vércukorszintem 10,5, a vérnyomásom felső értéke pedig 205 lett. Az orvosom nagyon összeszidott, mert már régóta mondogatta, hogy változtatnom kelle az életmódomon. 

Azért, hogy még jobb legyen a helyzet kiderült, hogy a jobb oldali nyaki ütőeremben 80%-os érszűkület van, de öröm az ürömben, hogy bal oldali még jó állapotban van, így nem kellett műteni. Mondanom sem kell, hogy ekkor az unokám addig soha nem tapasztalt mértékben összeszidott, ami végre felnyitotta a szemem. 

Végre meghoztam a döntést és elhatároztam, hogy életmódot változtatok. Teljesen megváltoztattam az étrendem, és mindent úgy csinálok, ahogy Rita mondja.  Sokat mozgok... Napi 1 órát kerékpározom és sétálok, ami eddig nem ment. Ha már 50 métert kellett mennem, vittem magammal a kerékpárt, hogy legyen mire támaszkodnom, mert kifulladtam és rosszul lettem. 

Jelenlegi eredményeim:

  • 15 kg fogyás

  • a laboreredményem kiváló lett

  • a cukorbetegségre szedett gyógyszeremnek már csak a felét szedem és a mostani eredményeim alapján az orvosom azt mondta, hogy ha legközelebb is ilyen jó eredményem lesz, akkor vagy megfelezi, vagy teljesen elveszi tőlem a gyógyszert

  • a vérnyomásom most már a normális értéket mutatja és 3 gyógyszer szedését teljesen abbahagyhattam.

Nagyon jól érzem magam a bőrömben. Mindezért a háziorvosomnak, illetve Ritának mérhetetlenül nagy hálával tartozom a végtelen kitartásáért és törödéséért, hiszen munka, egyetem és a család mellett folyamatosan mellettem volt - ha nem is fizikailag - interneten, telefonon és a látogattogatások alkalmával rengeteg tanáccsal, táplálkozási és mozgásprogrammal látott el.

A testtömegem jelenleg stagnál, de haskörfogatom folyamatosan csökken 1-1 cm-t. Nagyon féltem a téltől, mert a hideg, rossz idő miatt nem tudok kerékpározni és sétálni, de Rita erre is gondolt. Karácsonyra kaptam egy szobakerékpárt és egy taposó gépet, valamint írt egy idősek által is elvégezhető gyakorlatsort, amit minden nap el végzek és a gépeket is minden nap használom. Most már a kedvenc sorozatom közben a pattogatott kukorica rágcsálása helyett kerékpározni szoktam, vagy taposok.

További célok:

 Még szeretnék 8 kg-t lefaragni a testtömegemből. Így már 80 kg leszek, de az új életmódomat már most is nagyon imádom."

 

Buczkóné Fehér Rita

Életmód tanácsadóként nagyon fontosnak tartom, hogy életemmel, életmódommal, a viselkedésemmel példát mutassak az embereknek. Úgy gondolom, hogy klienseim számára akkor vagyok hiteles, ha a munkám eredményét látják rajtam.

Tavaly sajnos két tragédia is bekövetkezett az életemben. Először egy kollégám lett öngyilkos, majd három hónappal később elhunyt a Dédimamám, aki felnevelt. Az események következtében depressziós lettem, elveszítettem a munkám és emellett még ott volt háztartás, a gyereknevelés, valamint az egyetem. Nem volt egyszerű időszak ez számomra. A stressztől, az érzelmi evések miatt hamar felszaladt egy kis súlyfelesleg. Általánosságban elmondható volt rólam, hogy 65 kg körüli testtömeggel rendelkeztem, de hamar azon kaptam magam, hogy a mérleg már 71-72 kg-t is mutatott. A derekam ekkor már 81 cm, a csípőm 106 cm, míg az úszógumim 96 cm lett. Soha még ilyen kövér nem voltam. 

Ekkor döntöttem úgy, hogy ez így nem mehet tovább, változtatnom kell. Elkezdtem odafigyelni az étkezésemre, fogyasztani kezdtem a Herbalife táplálékkiegészítőit, majd megismerkedtem az Alizetics egészségmegőrző női tornával. Újra futni kezdtem, és egyre intenzívebben, egyre több alkalommal tornáztam.

Az első fényképes dokumentációt 2015. 12.01. napján készítettem. Sajnos rögtön az elején nem gondoltam arra, hogy dokumentálnom kellene mennyire elhíztam – és persze szégyelltem is.

Aztán egyik nap arra lettem figyelmes, hogy egész lapos lett a hasam, mintha kisebb kockák kezdenének felderengeni a korábbi zsírpárna helyén. Kíváncsi lettem az eredményre. Ezért ismét lemértem magam. Nem hittem a szememnek!!!! 

Testtömeg: 65 kg

Derékbőség: 72 cm

Csípőbőség: 99 cm

Úszógumi: 85 cm

 

 

 

 

Ez azt jelenti, hogy kb. 7 kg-t veszítettem a testtömegemből, ami nem is annyira volt fontos számomra. Inkább a centiket szeretem mérni. És…. Derékbőségemből 9 cm, csípőbőségemből 7 cm, az úszógumimból pedig 11 cm olvadt le.

Végre már nem úgy nézek tükörbe, hogy utálom, amit látok és már nem undorodom magamtól.